Tijdsurfen met José van Daal

Wie ben jij en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben José van Daal, eigenaar van Zichtbaar Ondernemen. Ik ben life- en ondernemerscoach, gespecialiseerd in familie- en organisatieopstellingen.* Daarnaast ben ik initiatiefnemer van Hartvooralzheimer. Ook schrijf ik sinds 2014 over mijn trotse en hippe moeder die, net als mijn vader, in 2015 de diagnose Alzheimer kreeg. 

* Door een opstelling maken we “de onderstroom” van een familie of een organisatie zichtbaar. We kunnen mogelijke blokkades “oplossen” zodat je leven of de organisatie weer “in flow” kan komen. Energie kan dan weer beter stromen. 

 

Hoe ervaar jij het concept tijd? Wat is tijd voor jou?

Tijd is waardevol voor mij. Ik vind dat de tijd echt voorbij vliegt nu ik ouder word. Ik heb het idee dat ik nu minder kan doen. Ik vind het dan ook belangrijk om tijd efficiënt te benutten en een goede balans tussen werk en privé te vinden. Ik zou het jammer vinden als ik later terugkijk en zou zien dat ik alleen gepresteerd en gewerkt heb. Ik vind het qua werk nu zinvol en fijn om tijd te besteden aan dingen die ik met passie kan doen. Dan kom ik in een flow en dan vergeet ik de tijd eigenlijk. Werk voelt dan niet meer als werk en het geeft energie. Alles wat ik doe en waar ik energie van krijg is zinvol voor mij. Dan vergeet ik de tijd. 

 

Heb je voor je gevoel vaker tijd tekort of vaker tijd “over”? En hoe voel je je daarbij? 

Ik heb het gevoel dat ik altijd tijd tekort heb. Ik wil altijd nog van alles doen. Ik maak vaak te lange to-do-lijsten en dan heb ik vaak het gevoel dat ik te weinig gedaan heb. Ik ben dan eigenlijk een beetje te streng voor mezelf en heb dan het gevoel dat ik dan toch tekort schiet. Dat is natuurlijk wel jammer. Ik denk dat het goed is om toch de doelstellingen wat meer te leren aanpassen (timemanagement 😉). 

 

Als je tijd “over” hebt wat doe je dan?

Als ik dan toch een keer tijd “over” heb :) dan lees of wandel ik graag of doe ik andere leuke dingen voor mezelf. Ook vind ik het dan leuk om posts te maken voor de sociale media. 

 

Wat versta je onder slim omgaan met je tijd? Wil je eigenlijk wel slim omgaan met jouw tijd?

In 1e instantie zeg ik “ja, ik wil slim omgaan met mijn tijd”, maar door de jaren heen ben ik erg perfectionistisch geworden en daar wil ik nu juist ook weer een beetje van loskomen, zodat er meer ruimte ontstaat voor creativiteit. Maar, dan denk ik meteen “ben ik dan nog nuttig?” Maar, wat is nuttig? Ik probeer meer dingen te doen die niet direct als nuttig voelen. Ik merk dat nu ik ouder word en er steeds minder tijd “overblijft” ik meer bezig wil zijn met wat ik echt wil doen. Dat hoeft niet nuttig te zijn. Tijd wordt waardevoller.

 

Hoe zie jij het concept tijd i.r.t. geluk?

Ik ben wel een type dat altijd iets wil bijdragen, iets wil betekenen voor mensen. Dus tijd daaraan besteden geeft mij een geluksgevoel. Zo ben ik vrijwilliger bij Challenge Day Nederland en ben ik actief voor het Spijkerbroekengala (een jaarlijks gala waarvan de opbrengst geheel aan goede (kinder)doelen toekomt). Maar ik zoek ook de balans met me-time. Daar kan ik ook gelukkig van worden.

 

Hoe zie jij het concept tijd i.r.t. efficiency en effectiviteit?

Als ik effectief wil werken binnen een bepaalde tijd dan heb ik focus nodig. Als ik bijvoorbeeld werk aan mijn boek dan zet ik de timer op mijn telefoon op 20 minuten en daarna heb ik even een korte pauze. Dat doe ik meestal zo’n 3 keer achter elkaar. Dat geeft me focus en zo kom ik een flow. Het werkt ook als ik even geen inspiratie heb om te schrijven. Dan ga ik zitten en dan focus ik me op wat ik ga doen. Ik begin gewoon en zet de tijd. Dan gaat het toch stromen en komt er van alles. Zo kan ik dus eigenlijk spelen met de tijd om een bepaalde effectiviteit op gang te brengen. Dan werkt voor mij heel goed. Ik ben dan minder snel afgeleid. Je spreekt eigenlijk met jezelf die focus af, gecombineerd met een bepaalde tijd, en dan komt die effectieve flow.

 

Hoe belangrijk zijn efficiency en effectiviteit voor jou i.r.t. geluk?

Ik zeg eigenlijk meteen “ja van efficiency word ik gelukkig”, maar….als bijvoorbeeld de focus bij het maken van een gerecht op efficiency ligt dan pas je waarschijnlijk niet gauw iets nieuws toe, zoals bijvoorbeeld andere kruiden, en mis je misschien het geluksmoment van het vernieuwde, nog lekkerdere gerecht. Dus misschien vergeten we, als we te efficiënt willen zijn, wel out of the box te denken en is de kans op verbetering minder. Ook kunnen bijvoorbeeld hele strakke/gestructureerde agenda’s weinig speling over laten voor spontane geluksmomenten. Dus ik denk dat als er teveel efficiency is je ruimte kunt missen en dat kan juist stress geven. 

Effectiviteit is voor mij overigens inherent aan efficiency. Zodra ik efficiënt werk, bereik ik mijn doelen sneller. Dat merkte ik vroeger al met mijn studie. Als ik efficiënt studeerde door bijvoorbeeld in blokken te werken, goede aantekeningen te maken en regelmatig te studeren en te herhalen dan was dat voor mij effectief.

 

Welk effect heeft de huidige, nieuwe situatie (Corona/thuiswerken) op jou qua tijdsbeleving?

Je zou kunnen denken dat je veel meer tijd zou hebben nu, maar zo ervaar ik het niet. En dat is best gek aangezien je voorheen meer de deur uit was, wellicht meer structuur had door afspraken en van alles deed, maar toch vliegt ook nu de tijd voorbij en heb ik genoeg te doen. 

 

Is tijd de baas over ons?

Ja, vaak wel. In de ochtend denk ik toch om 07.30 uur “ik ga eruit”. Ik vind dat ik structuur in mijn dag moet hebben. En in de avond is het dan toch 23.00 uur en denk ik  “ik ga naar bed”. Ik laat me dan leiden door de tijd. Anderen leven soms meer in het nu. Maar ik vind die kaders/structuur ook wel weer fijn.

 

Denk je dat tijd op elke leeftijd even belangrijk is?

Nee, dat denk ik niet. Toen ik jong was vond ik tijd niet zo belangrijk. Ik was er niet echt mee bezig. Er was nog zoveel tijd. En toen ik een jaar of 40 was zat ik in zo’n drukke fase van mijn leven met werk, gezin en allerlei andere activiteiten dat ik ook niet zo nadacht over tijd. Nu heb ik veel meer het besef dat tijd belangrijk is. Veel belangrijker. Ik ga nu bewuster met mijn tijd om.

 

Tot slot: denk je dat we ooit in de tijd kunnen reizen 😊?

Kon dat maar 😊. Ik zou niet te ver terug willen gaan maar ik zou nog wel graag een keertje terug willen gaan naar de tijd dat mijn kind nog jong was. Even bewust terugkijken en nog een keer extra genieten. Maar nee, ik denk niet dat het ooit kan. 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Loes, en met Ja-ZOO wil ik mensen en organisaties leren om zo slim en gezond mogelijk te werken op een manier die bij ze past.Een slimme, efficiënte en effectieve manier van werken, zowel individueel als met elkaar, geeft meer grip, minder werkdruk en meer werkplezier, en het geeft tijd. Door slim (samen) te werken creëer je rust en focus en wordt er gezond gewerkt.