Tijdsurfen met Franz Wartna
02 augustus 2022 

Tijdsurfen met Franz Wartna

Wie ben jij en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Franz Wartna en ik ben sinds korte tijd zelfstandige. Ik noem mezelf raadgever en opgangbrenger. Ik houd me bezig met het ontwikkelen van bedrijven op het gebied van optimale samenwerking. Goed samenwerken biedt de mogelijkheid om te groeien en dingen echt goed te doen voor klanten, burgers, etc.. In een kwalitatief goede samenwerking zit winst en werkgeluk. Het zorgt ervoor dat mensen op de juiste plek zitten, verbonden zijn en kunnen groeien, samen en als individu.

 

Hoe ervaar jij het concept tijd? Wat is tijd voor jou?

Een voetbalvriend zegt weleens “tijd is een afspraak” en daar kan ik me wel in vinden. Tijd is een middel om met elkaar de boel te organiseren. Je kunt er afspraken door maken en op bepaalde tijdstippen voor (on)bepaalde tijdsduren samenkomen.  

 

Heb je voor je gevoel vaker tijd tekort of vaker tijd “over”? En hoe voel je je daarbij?

De laatste tijd heb ik tijd over. Ik merk dat dat betekent dat ik mijn tijd minder goed gebruik. Als ik het druk heb dan kan ik ook goed “lummelen” want dat vind ik belangrijk. Ik vind lummelen een positief woord. Het betekent voor mij relaxen maar juist ook op allerlei ideetjes komen. Die tijd neem ik daar dan dus ook voor. Maar nu ik tijd over heb wordt het lummelen “uitgerekt”. Ik maak dan dus op een minder efficiënte manier gebruik van mijn tijd. “Niets doen” voelt dan niet meer als het positieve lummelen. Het zorgt dan juist voor een schuldgevoel en ontevredenheid. 

 

Als je tijd “over” hebt wat doe je dan?

Maar het lukt me gelukkig ook om van tijd die ik “over” heb te genieten. Ik kan het nu juist een keer rustiger aan doen en dat geeft me ook de ruimte om bijvoorbeeld doordeweeks overdag (zakelijke) boeken te lezen. Daar kan ik dan toch ook echt wel van genieten en het helpt me in mijn eigen ontwikkeling. Bovendien geeft het me ook meer tijd met mijn kinderen en ben ik er bijvoorbeeld als mijn jongste dochter thuiskomt van school met haar verhalen. Dat is heel waardevol. 

 

Wat versta je onder slim omgaan met je tijd? Wil je eigenlijk wel slim omgaan met jouw tijd?

Soms klaag ik wel over het “klooien” met tijd. Ik heb een bord met to do’s en heb wel de neiging om acties uit te stellen, zeker nu. Ik zie dan wel steeds de niet afgeronde taken voorbijkomen en dat vind ik dan toch vervelend. Ik wil mijn tijd daarom eigenlijk wat meer in “blokken” indelen. Bijvoorbeeld blokken van een paar uur waarin ik echt gericht aan mijn to do’s werk zodat ik daarna ook “echt” vrij kan zijn. Dat lukt nu niet altijd want dat is niet mijn natuurlijke aard, maar als het lukt dan kan ik meer genieten van de tijd die overblijft. Ik vind het dus wel fijn om slim met mijn tijd om te gaan want dan kan ik beter genieten van de “vrije” momenten en dan ben ik productiever gedurende de “taakblokken”. Ik ga dan bewuster met mijn tijd om. 

Blokken werken overigens ook privé. Ik heb een relatie op afstand en dat vraagt om plannen. Mijn vriendin woont in het oosten van het land en we moeten echt plannen om elkaar te zien. Dat leidt eigenlijk ook tot een soort van blokken en dat zorgt voor een bepaalde focus en een mooie intensiteit en dat vind ik fijn/leuk.   

 

Hoe zie jij het concept tijd in relatie tot geluk?

Vooral als ik met mensen samen iets aan het creëren ben dan kan ik in een flow komen waarbij ik de tijd kan vergeten. Tijd doet er dan eigenlijk niet meer toe. Tijd is dan veel minder belangrijk omdat ik een geluksgevoel ervaar door de activiteit.

 

Hoe zie jij het concept tijd in relatie tot efficiency en effectiviteit?

Ik ben Lean Blackbelt geweest en ben in die tijd o.a. veel bezig geweest met productiviteit en efficiency vs. effectiviteit. Ik vind het verschil tussen effectiviteit (je tijd goed gebruiken) en efficiency (veel doen in   een bepaalde tijd maar niet per se met het beste eindproduct) interessant. Effectief zijn is dus eigenlijk zinvoller. Lean gaat ook over verspillen van tijd. In het ideale geval, zouden controles bijvoorbeeld overbodig moeten zijn. 

 

Hoe belangrijk zijn efficiency en effectiviteit voor jou in relatie tot geluk?

Ik kan vertragen, bijvoorbeeld door te wandelen. Ik doe dan eigenlijk “niks”, behalve bewegen, maar het levert me juist veel op. Het voelt fijn, zorgt voor een geluksgevoel en het geeft me de tijd om m’n gedachten te laten gaan. Ik woon aan zee en wandel dan graag door de duinen. Het moment dat je dan de zee ziet is elke keer weer genieten. Het combineren van wandelen/bewegen, denken en genieten is mooi. Dat prachtige duingebied voelt ook wel als “mijn gebied” waar vanalles ontstaat, zo ook de basis voor mijn avontuur, mijn pad, als zelfstandige. Dus het is zelfs meer dan alleen symbolisch! 

 

Hoe zie jij het concept tijd in relatie tot veranderen?

Heel praktisch: als je het hebt over het veranderen van gedrag, dan weten we dat dat tijd kost. Niet alleen dat het niet van de ene op de andere dag gebeurd is. Maar ook dat het een investering vergt. Je moet daar, als organisatie, dus tijd voornemen, er bij stilstaan, uitproberen. Het helpt dan als je de verandering koppelt aan dagelijkse routines en ook aan doelstellingen.

 

Welk effect heeft Corona op jou qua tijdsbeleving?

Corona heeft me geholpen om afstand te nemen van mijn laatste werkgever, omdat ik aan het eind door Corona al letterlijk afstand moest nemen. Voor mezelf beginnen in Coronatijd was wel een uitdaging. Ik krijg energie van met mensen dingen doen en dat is natuurlijk minder nu. Ik kijk er wel naar uit om meer op een samenwerkende, verbindende manier, inclusief “echt” contact, met klanten aan de slag te gaan, met afspraken (ergens heen moeten, op tijd beginnen, met mensen) en energie geven en ontvangen, al heb ik ook genoten van de rust/stilte tijdens de lockdowns en het hebben van “extra” tijd voor elkaar.

 

Is tijd de baas over ons?

Nee, dat vind ik niet. Het is, zoals ik al aangaf, wat mij betreft een middel, een “organisatie-item”.

 

Denk je dat tijd op elke leeftijd even belangrijk is?

Nee. Kinderen hebben geen idee. Heerlijk! Zij hebben die “afspraak” nog niet. Hoe meer je met andere mensen te maken krijgt hoe meer je met afspraken te maken krijgt, met het ordenende principe. Afspraken en je daaraan houden vind ik in mijn leven dan wel weer belangrijk. Het geeft ook houvast. Na het werkende leven denk ik wel dat het besef van tijd verandert. Het aantal afspraken/afstemmomenten verandert dan ook.

 

Tot slot: denk je dat we ooit in de tijd kunnen reizen 😊?

Nee. 

Over de schrijver
Ik ben Loes, en met Ja-ZOO wil ik mensen en organisaties leren om zo slim en gezond mogelijk te werken op een manier die bij ze past.Een slimme, efficiënte en effectieve manier van werken, zowel individueel als met elkaar, geeft meer grip, minder werkdruk en meer werkplezier, en het geeft tijd. Door slim (samen) te werken creëer je rust en focus en wordt er gezond gewerkt.