Tijdsurfen met Kirsten Brandt


Wie ben jij en wat doe jij in het dagelijks leven?

Ik ben Kirsten, mama van 2 jongens, woon met mijn gezin in Utrecht en ben oprichter/directeur van RMMBR*. Binnen RMMBR houd ik me dagelijks bezig met van alles, zoals o.a. het helpen bij projecten, financiële zaken en het zorgen voor new business. Nu we 6,5 jaar bestaan ben ik iets minder bezig met de projecten zelf maar ik vind het nog steeds heel leuk om bij te springen waar nodig. 

*In het proces van trainen en ontwikkelen helpt RMMBR organisaties het beste uit digitaal leren te halen. Ze ontwerpen, bouwen en leveren slimme en duurzame leeroplossingen die de prestaties van personen en organisaties verbeteren.

 

Hoe ervaar jij het concept tijd? Wat is tijd voor jou?

In 1e instantie heb ik voor mijn gevoel altijd tijd tekort. Ik vraag me weleens af of een dag niet gewoon 25 of 26 uur kan hebben maar dat lukt natuurlijk niet 😊. Ik kan tijd gelukkig goed indelen en verdelen. Dat helpt. Ik kan de tijd voor mezelf zo indelen dat er voor alles wat ik wil/moet doen voldoende is. Dat vraagt wel om hard/efficiënt werken en dat is soms natuurlijk ook een uitdaging maar daar zit het ‘m wel in voor mij. En ja, tijd kan vliegen (met leuke dingen met de kinderen en leuk werk) en tijd kan kruipen. 

 

Als je tijd “over” hebt wat doe je dan?

Als ik tijd over heb dan weet ik die tijd altijd wel te vullen. Of door leuke dingen met de jongens te doen of met werk, door alvast een beetje vooruit te werken. Ik vind het fijn om mijn tijd goed te benutten maar het hoeft niet altijd efficiënt te zijn. Verder geeft vooruit denken, in combinatie met bedenken wanneer iets echt moet of wanneer het later kan, een bepaalde focus en de mogelijkheid om juist ook ruimte (en dus tijd) te creëren. Dat is fijn.

 

Wat versta je onder slim omgaan met je tijd? Wil je eigenlijk wel slim omgaan met jouw tijd?

De tijd voor mezelf zo indelen dat er voor alles wat ik wil/moet doen voldoende is. Ik denk daarbij geregeld vooruit en probeer de juiste prioriteiten voor mezelf te stellen. 

En ja, ik wil wel slim omgaan met mijn tijd want dan is er juist ook tijd voor rust of een spelletje. Slim omgaan met mijn tijd is eigenlijk een voorwaarde voor het creëren van rust en ruimte. Je kunt dan dus ook kiezen voor rust en ruimte. Grip op mijn tijd vind ik prettig. En ik vind kwaliteit in die zin belangrijker dan kwantiteit. Ik doe bijvoorbeeld liever 1 uur bewust iets leuks met mijn kinderen dan 3 uur met ze een beetje half iets met hen en half werken. Het zit ’m dan dus in de intensiteit en niet in de lengte van dingen. Dat uur is wat mij betreft dan veel waardevoller en dat geeft meer voldoening. Daarnaast vind ik duidelijkheid ook belangrijk als het gaat om omgaan met tijd, voor zowel de thuissituatie als voor werk/kids. Het gaat dan om het creëren van de juiste verwachtingen en dat is voor iedereen fijn en het zorgt voor volle focus op de dingen die je doet en dat het dan ook goed is. En natuurlijk is dat zoeken en balans vinden en gaat dat ook niet altijd goed, maar als het lukt is dat voor mij wel slim omgaan met mijn tijd.

 

Hoe zie jij het concept tijd i.r.t. geluk?

Ik vind het fijn om met tijd om te gaan op de manier waar we het net over hadden, als dat lukt. Ik vind het prettig om het in de hand te hebben, er grip op te hebben/creëren. Het maakt me gelukkig als ik het gevoel heb dat ik kan doen wat ik wil doen. Ik ben ook heel gelukkig, op beide vlakken (privé en werk). En ja, zoals ik met tijd omga draagt daar dus aan bij.

 

Hoe zie jij het concept tijd i.r.t. efficiency en effectiviteit?

Door grip te creëren op de tijd die ik heb, is er ook overzicht en focus en daardoor kan ik efficiënter (en effectiever) omgaan met zaken. Ik weet inmiddels goed wat er lukt in een uur. Ik voel het aan als het teveel is en kan er dan naar handelen. Ik kan dan puzzelen met de tijd en opnieuw ruimte creëren. Ik kan er mee spelen.

En ik maak dus geregeld echt tijd om die grip en dus ruimte te creëren. Ik werk dan bijvoorbeeld een uurtje langer door maar gebruik dat laatste uur dan om even orde op zaken te stellen, vooruit de kijken en te plannen. Ook kan ik qua tempo soms even schakelen van de 5e naar de 6e versnelling en dan weer terug. Net om even te zorgen voor die extra meters of dat extra beetje duidelijkheid. 

Mijn mailbox is altijd zo goed als leeg en ik werk met een actielijst met daarop m.n. steeds de eerstvolgende acties. Vanuit die acties plan ik vervolgens door, uiteraard met het grote plaatje in gedachten. Ik doe dit van nature zo maar ik zie inmiddels ook dat het niet voor iedereen zo werkt en niet per se “normaal” is. Daarom help ik anderen nu soms ook als het gaat om het managen van hun tijd. Dan help ik ze met het maken van een actielijst en gebruiken we kleuren om prioriteiten en deadlines aan te geven (met de Eisenhower Matrix* in gedachten). Dat geeft rust. Ik vind het leuk om anderen daar bewust van te maken en op die manier te kunnen helpen. 

* Eisenhower’s productiviteitsstrategie staat bekend als het Eisenhower Model of de Eisenhower Matrix. Het is een simpele manier om slim met je levensdoelen, je (lange-termijn) planning en je (dagelijkse) taken om te gaan. Het draait daarbij allemaal om prioriteiten stellen, beslissingen maken en het verschil tussen dringend en belangrijk.

 

Hoe belangrijk zijn efficiency en effectiviteit voor jou i.r.t. geluk?

Efficiënt en effectief bezig zijn draagt bij aan mijn geluksgevoel, ook thuis. Wij werken bijvoorbeeld in de basis ook niet in het weekend, en dat is voor twee ondernemers soms best lastig 😉. Dat is meteen ook duidelijkheid, zowel voor thuis als voor collega’s. Dat “mechanisme” werkt en zorgt er ook voor dat je de dingen die je doet met meer aandacht kunt doen. En het is dus ook verwachtingsmanagement. Het weekend is ook een gezonde stok achter de deur om even te stoppen met werken. Het werk is toch nooit af. Het doel is voor mij dan altijd ook meer om de juiste dingen te doen/af te krijgen en datgene wat dan niet meer lukt opnieuw te plannen. Ik sluit elke dag mijn werk af door even terug te kijken en weer door te plannen, met behulp van/dank aan mijn “Things to do book” waarop ik mijn lijstjes maak.  

 

Welk effect heeft de huidige, nieuwe situatie (Corona/thuiswerken) op jou qua tijdsbeleving?

Werk en privé loopt nu natuurlijk wel veel meer door elkaar en dat was helemaal het geval i.c.m. het geven van thuisonderwijs. Je bent ook veel meer op dezelfde plek, thuis. Het scheiden van de verschillende bezigheden is lastiger. Ik moet steeds weer even schakelen en flexibel zijn als de situatie weer verandert. Je moet een werkdag heel anders indelen. Ik werk ook in de avond als dat nodig is. En ik merk dat ik soms bewuster moet stoppen met werk omdat ik anders te lang door kan gaan terwijl het op dat moment niet per se nodig is. Ook is het steeds weer opnieuw zoeken naar de juiste balans als de maatregelen weer veranderen. Nu de kinderen weer naar school gaan is het alweer wat “normaler”, al is de BSO nog wel dicht en werken we nog grotendeels thuis waar dat voorheen niet zo was. Omdat de balans steeds verandert is de tijdsbeleving ook steeds anders. 

 

Is tijd de baas over ons?

Nee. Of, nou ja, in zekere zin wel. Het is eindig en we hebben (helaas 😊) maar 24 uur in een dag. Dus ja de tijd is wel een beetje de baas, uiteindelijk wel, maar je hoeft niet geleefd te worden. We kunnen wel controle pakken en keuzes maken over wat we doen met de tijd die er is.

 

Denk je dat tijd op elke leeftijd even belangrijk is?

Ik weet niet hoe het is als je veel ouder bent. Als ik terugkijk dan denk ik wel “had ik maar meer genoten van bijvoorbeeld mijn middelbareschooltijd”. Het was toen zo veel zorgelozer/makkelijker, terwijl je toen vooral bezig was met puberen en met wat je stom vond. Maar dat zeg ik met de kennis van nu. Misschien zeg ik over 20 jaar iets soortgelijks over deze periode. Laten we dan nog eens tijdsurfen 😊. Misschien is tijd dus toch wel iets meer de baas. Ik denk dat als we terugkijken we daarvan kunnen leren en dat het mooi is om te proberen dat wat we dan leren nu toe te passen. Dat we bewuster keuzes maken als het gaat om onze tijd, in het nu, en dus toch een beetje die controle pakken. Ik zie bijvoorbeeld ook bij mijn ouders dat ze heel bewust in het nu genieten, van de tijd met hun kleinkinderen. Zij weten bijvoorbeeld al dat de kans groot is dat de kleinkinderen, als ze ouder worden, mogelijk (tijdelijk) minder aandacht voor ze zullen hebben (want dat hebben ze dan al een keer meegemaakt met hun eigen kinderen) en met die wetenschap (die lering) genieten ze nu dus bewuster van hun tijd. Ik vind dat mooi om te zien en dus echt een les die ze geleerd hebben in omgaan met tijd.

 

Tot slot: denk je dat we ooit in de tijd kunnen reizen 😊?

Nee ik denk het niet. Ik hoop misschien ook van niet. Dat zou wel raar worden. Het is wel mooi zo, dat we de dingen gewoon ervaren en niet alles weten. 


Over de schrijver
Ik ben Loes, en met Ja-ZOO wil ik mensen en organisaties leren om zo slim en gezond mogelijk te werken op een manier die bij ze past.Een slimme, efficiënte en effectieve manier van werken, zowel individueel als met elkaar, geeft meer grip, minder werkdruk en meer werkplezier, en het geeft tijd. Door slim (samen) te werken creëer je rust en focus en wordt er gezond gewerkt.