Slim inzetten van opleidingsbudget: minder verzuim, meer werkplezier

In veel organisaties is er jaarlijks opleidingsbudget beschikbaar voor medewerkers. Toch blijft dit budget opvallend vaak ongebruikt. Uit onderzoek van NIDAP (2023) blijkt dat maar liefst 47% van de werknemers geen gebruik maakt van het beschikbare opleidingsbudget. Soms weten ze niet dat het er is, soms is het onduidelijk wat ze ermee mogen doen, en vaak worden ze er simpelweg niet toe gestimuleerd.

Verzuim en burn-out: de cijfers liegen niet

Tegelijkertijd stijgen de verzuimkosten al jaren. Volgens gegevens van TNO (2023) heeft 1 op de 5 werknemers te maken met burn-outklachten. De kosten voor werkgevers lopen in de miljarden per jaar. Zowel de media als de overheid roepen werkgevers op om meer in te zetten op preventie, duurzame inzetbaarheid en mentale gezondheid op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Opleidingsbudget: een onbenut instrument

Eén van de manieren om werkdruk en uitval te voorkomen, is het slim inzetten van het opleidingsbudget. Een laagdrempelige en effectieve manier. Daarmee kunnen medewerkers bijvoorbeeld trainingen volgen op het gebied van:

  • Timemanagement
  • Vitaliteit
  • Communicatieve vaardigheden

Dergelijke trainingen zijn niet alleen relevant voor persoonlijke ontwikkeling, maar dragen ook bij aan een gezond functionerende organisatie.

Voorbeeld uit de praktijk: de training van Ja-ZOO

De timemanagement-training van Ja-ZOO is hier een concreet voorbeeld van. Deze training – eventueel aangevuld met coaching – helpt werknemers om grip te houden op hun werkdag, energie slim te verdelen en bewust keuzes te maken. Werknemers leren hoe ze zélf invloed kunnen uitoefenen op hun werkdruk, wat hun veerkracht vergroot en uitval voorkomt.

Dubbel positief effect

Een werknemer die zijn of haar opleidingsbudget goed benut, ontwikkelt zich zowel professioneel als persoonlijk. Dat leidt niet alleen tot minder verzuim, maar ook tot meer motivatie en betere prestaties. Voor werkgevers betekent dit lagere kosten én een productievere, vitalere organisatie. Een dubbel positief effect.

Bovendien voelen medewerkers zich gezien en gehoord wanneer ze gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. En dat draagt op zichzelf al bij aan het werkgeluk en de loyaliteit binnen teams.

Maak opleidingsbudget onderdeel van je strategie

De oproep aan werkgevers is dan ook helder: wacht niet af, maar help je medewerkers actief om het opleidingsbudget doelgericht in te zetten. Denk mee over passende trajecten en toon oprechte betrokkenheid. Door het proces samen te volgen en te leren van de resultaten, versterk je niet alleen de medewerker, maar de hele organisatie.

Een medewerker die zich gesteund voelt, investeert terug. En dat maakt het benutten van opleidingsbudget geen kostenpost, maar een waardevolle investering in de toekomst.

Bronnen

  • NIDAP (2023). Opleidingsbudget vaak niet benut.
  • TNO (2023). Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA): Burn-outklachten blijven stijgen.
  • CBS (2023). Ziekteverzuim in Nederland op hoogste niveau in jaren.